Lezing Eddy Fraiture tijdens de lessen 4 mei, 11,12,13 juni 2007Op 4 mei in de namiddag en avondgroep en op 11 , 12 en 13 juni tijdens de avondlessen zal Dhr Fraiture de lessen van mij overnemen.
Eddy Fraiture geeft een lezing over de uurwerkmakers en uurwerknijverheid in Vlaanderen. De opgang , de bloei en de teloorgang van de Vlaamse uurwerknijverheid.

Eddy Fraiture is voorzitter van het Uurwerkgezelschap.
www.hetuurwerkgezelschap.be

Hij beschikt over een uitgebreide collectie zakhorloges. Daar zijn er bij van in de zeventiende eeuw. Fraiture is geen uurwerkhersteller, wel een uurwerkhistoricus. Alleen de herkomst, het mechanisme en de ouderdom van al wat het uur aanwijst, bekoort hem. Hij leerde uit zijn studiewerk heel wat..

Zoals het feit dat in het oosten van Vlaanderen het binnenwerk van daar ineengestoken staande klokken er anders uitziet dan in het westen. Ook het metaal van het raderwerk verschilt. Fraiture kent veel anekdotes. Zo vond hij bij het onderzoek van een staande klok uit Maldegem een datum en naam gegraveerd van iemand, die vermoedelijk een moord had begaan en die daad had toevertrouwd aan zijn klok. Dat was in de zeventiende eeuw.

Eddy Fraiture is voorzitter van het Uurwerkgezelschap. Het telt tachtig leden uit heel Vlaanderen. Geregeld gaan ze op reis om torenuurwerken en andere dingen, die wat met de tijd te maken hebben, te bestuderen. Eerder schreef hij Uurwerkmakers en uurwerknijverheid in Vlaanderen , nu rolt Staande klokken en uurwerkmakers in Vlaanderen van de pers.

Zijn werken zijn vooral bestemd voor antiquairs en oudheidkundige kringen. In eigen stad verscheen hij ermee in de Kringloopwinkel. Fraiture werkt thans aan de opstelling van een lijst van uurwerkmakers in België vanaf 1344.