Stempels op klokken

Soms staan er op de raderwerken van 19de eeuwse klokken stempels. Je vindt deze stempels op de achterzijde van het raderwerk. Ze zijn ca. 10 mm. klein en soms een beetje verscholen. Op een Franse pendule is de kans het grootste dat je er een aantreft.
Wellicht staat er op het raderwerk van je klok ook een stempel. Op de website van de Klokkendokter vind je een lijst van stempels van voornamelijk Duiste en Franse merken.

http://www.klokkendokter.com/stempels/stempels.html

Boek:uurwerkmakers in Vlaanderen

Eddy Fraiture, schrijver van het ophefmakende boek 'Uurwerkmakers en uurwerknijverheid in Vlaanderen' wandelt in dit nieuwe boek door onbekende rijkdom van de staande klokken in Vlaanderen. Hij belicht de evolutie van de staande klokken in de omliggende landen, verklaart het verschil tussen Vlaamse en Limburgse uurwerken en schetst de evolutie van de wijzerplaatvorm. Hij onderzoekt de verschillende aspecten waarop men moet letten bij de aanschaf en het onderhoud van een staande klok. In een tweede deel worden meer dan 2500 Vlaamse uurwerkmakers opgenomen, telkens met de biografische gegevens die nog voorhanden zijn. De auteur vermeldt de nog overgebleven werken en rangschikt deze chronologisch of volgens de nummering van de horlogemaker zelf. Dit standaardwerk moet op de boekenplank staan van elke Vlaming die zijn verleden koestert, maar ook op deze van alle uurwerkliefhebbers, antiquairs of verzamelaars: zij vinden hier een onuitputtelijke schat aan nuttige en degelijke informatie.

Te bestellen voor €58,00 via uitgeverij Peeters hier vind je tevens de mogelijkheid het eerste boel van Eddy Fraiture te bestellen:
http://www.peeters-leuven.be/boekoverz.asp?nr=7941
Of lees artikel uit het Nieuwsblad
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gu113jci1

Rikketikbeurs 28 januari

Op zondag 28 januari 2007 organiseert 'Rikketik Uurwerken' een grote uurwerkenbeurs in Euretco Expo Center Meidoornkade 24 te Houten bij Utrecht. (A27 afrit 29 Houten) De Rikketik streeft ernaar om bekende en onbekende verzamelaars van mechanische uurwerken bijeen te brengen, opdat niet alleen objecten van eigenaar wisselen maar ook de zo broodnodige kennis verspreid wordt. Deze dag is ook bedoeld voor de belangstellende bezoeker, die bij het aanschouwen van het aanwezige materiaal kan zien, dat de wereld van het uurwerk niet ophoudt bij de geerfde pendule op de schoorsteen. Bij deze gelegenheid kan men kennis nemen over alle facetten van het mechanische uurwerk. Het gebodene omvat zowel grote als kleine uurwerken en diverse collecties pols- en zakhorloges.

voor meer informatie over de beurs of de Rikketik Uurwerkvereniging
http://www.derikketik.nl/

Antiekbeurs Syntra





Ook dit jaar organiseerde Syntra de Antiekbeurs in het centrum in Tongeren. Het lokaal van de cursus restauratie van klokken werd geopend vanaf 14:00 uur voor bezoekers, enkele cursisten gaven demonstraties en voorzagen deze van uitleg aan geintereseerden. De opkomst was goed te noemen ook al was het aantal standhouders lager dan voorgaande jaren.
We kregen de tip volgend jaar voor wat meer aankleding van het lokaal te zorgen zodat bezoekers nog meer te zien hadden.

Hartelijk dank voor jullie inzet! .

oude prenten





Prenten van Horloger en klokmaker K.Kinkhorst. Voor de liefhebber van oude prenten.

cursist Ton Beijer aan het werk in Eijsden





Cursist Ton Beijer en zijn broer restaureerden vorig jaar het 17-de eeuwse toren uurwerk in de Christina Kerk te Eijsden. Afgelopen jaar was het torenuurwerk enige tijd te bezichtigen alvorens het weer aan het werk ging in de toren. Een knappe prestatie van de beide broers.